Toţi suntem puţini ţigani

Avem ca naţie două probleme mari care ne dau bătăi de cap în ultima vreme. Ţiganii şi imaginea României în Italia.

Ţiganii, nu romii, că romii, vezi-doamne, se confundă prea mult cu românii. Şi italienii care sunt nişte fascişti nenorociţi şi nu-i respectă pe românii (nu romii, românii, da?) care se spetesc muncind etc etc.

A! Şi ţiganii care l-au omorât pe bietul handbalist, pentru că erau invidioşi şi răi, să facem săpun din toţi, trăiască Antonescu, Hitler trebuia să omoare ţigani, nu evrei şi eram cu toţii mai mulţumiţi acum bla-bla.

Nu vede nimeni ironia din toate astea? Noi discriminăm, arătăm cu degetul, împărţim autosuficient lumea în bine şi rău (român e bine, rom-ţigan e rău), dar în momentul când altă naţie face acelaşi lucru (roman e bine, român e rău), ne ofuscăm public că într-o Europă unită, în mileniul al treilea, asemenea manifestaţii fasciste nu-şi au locul, dă-i dracului de italieni, că în loc să ne pupe picioarele că facem munca lor de jos şi le-am ridicat economia, ne alungă ca pe câini.  În plus, ar trebui să aibă ceva cu ţiganii, că ei sunt a, b,c, d, e. Nu noi, românii, care suntem nişte panseluţe şi când facem pîrţ, miroase a trandafiri.

Poveste adevărată: Eram în liceu, într-unul dintre liceele bune din Braşov, populate în mare măsură de copii de bani gata. Aveam o formaţie de dans cu care plecam în turnee prin ţară şi uneori şi prin afară.

Odată am ajuns la Viena şi am făcut popas pentru câteva ore, ca să vedem oraşul, iar cei care vroiau puteau merge şi la cumpărături. La ora de întâlnire, Gogu 1 şi Gogu 2 lipseau. Îi sunăm, aflăm că erau la poliţie – fuseseră prinşi furând dintr-un magazin de haine.

Deznodământul nu e important – până la urmă au scăpat fără prea mari probleme, fiind încă minori.  Un an mai târziu, în aceeaşi formaţie, Gogu 3 şi Gogu 4 (Gogii 1 şi 2 au zburat după incidentul din Viena) au furat de la familiile la care erau cazaţi (!) nişte telefoane mobile şi componente de calculator.

Este inutil să mai spun că Gogii de care vorbesc proveneau din familii cu bani. De români, nu romi.

Cel târziu de atunci am învăţat că oamenii trebuiesc judecaţi individual exclusiv după faptele lor.

Problemă de lexic: cu denumirea de rom(a) am întradevăr o problemă. Este inexactă, pentru că denumeşte un singur trib al populaţiei migratoare. Mai sunt si sinti, manush, kale, romnical şi altele. Termenul care însumează toate triburile este întradevăr romani sau ţigani. Asta e.

Gypsy, Zigeuner, Gitan, Aigyptoi, Gitano este termenul colocvial folosit.

Romani este numele de castă. Seamănă cu român? Clar, dar seamănă şi cu roman, adică locuitor al Romei. Îi vezi pe italieni că se plâng de confuzie?

Nu, dar unii confraţi de-ai noştri trebuie neapărat să găsească un ţap ispăşitor pentru situaţia de căcat în care se află. Şi ţiganii sunt foarte la îndemână pentru asta.

You may also like...

3 Responses

  1. eii …. iote ca am gasit si subiectul pe care sa ne contrazicem . pe care eu sa ma enervez si tu sa te amuzi .

    nu pui in nici un caz corect problema . si o pui corect . ai si nu ai dreptate .

    da . sunt de acord cu tine . intr-o lume corecta oamenii , indiferent de ce natie ar fi ei , trebuiesc judecati dupa faptele pe care le savarsesc si nu dupa culoarea pielii , limba pe care o vorbesc sau locul in care au crescut . dar intr-o lume corecta curvele nu ar umbla pe strazi in centrul bucurestiului …. politicienii nu s-ar plimba cu elicopterele si eu as avea un munte de bani . eu nu am bani , curvele se plimba linistite oriunde si politicienii fac bangii-jamping … asa ca nu e o lume corecta .

    si intr-o lume stramba … avem nevoie de astfel de scandaluri . daca e sa o luam pe aia corecta , dura si finala …. tiganii nu sunt nici romi , nici rromi , si nici tigani .. sunt indieni in mama lor de migratori . la origine provin din india …. dar pentru ca istoria e de caca … si pentru ca niste oameni care s-au plictisit de india si au plecat in lume …. s-au incalecat cu tot ce au intalnit in cale si au format o corcitura …. si alti oameni ce au vrut sa isi atribuie o istorie armonioasa/lirica/literara in loc sa recunoasca ca sunt doar oameni si atata tot …. si ca , cumva – cumva , istoria i-a ocolit si nu au lasat nici o amprenta serioasa asupra lumii …. ei bine … datorita tuturor situatiilor de mai sus … acum noi stam si ne certam pentru chestia asta .

    intr-o alta ordine de idei …. rrom pentru mine nu exista . intotdeauna va fi tigan . de ce ? pentru ca am crescut intr-un mediu in care rrom nu exista .. si in care tigan nu a fost niciodata o jignire . eu cand spun tigan nu caut sa jignesc … nu mi se pare o jignire sa fii numit tigan . nu sunt rasist … dar nu poate nimeni nega ca e ceva fundamental in neregula cu tiganii ( probabil ca e datorita mediului , stilului de viata , si probabil ca e si din cauza noastra , din cauza a cum ii privim – dar ceva clar e in neregula cu ei … ) . nu ma intereseaza ca e corect sau nu … poate nu e corect … ce conteaza e binele meu … de ce sa imi fac eu griji pentru ei cand eu am deja problemele mele ?

    si am o vaga impresie ca nu e corect romani/rrom … pentru ca …. am o vaga impresie ca termenul asta a fost pur si simplu inventat in istoria recenta … dar nu mai stiu sigur ….

    sunt atat de sensibili … dar nu au nici o problema in a ma pacali cand cumpar o japita de floare care moare dupa 20 de min ….

  2. Mad Dame says:

    Am evitat conştient o judecată de valoare în postul meu. Adică nu afirm nici că e bine, nici că e rău să fii ţigan. Ai dreptate cu o chestie: ţiganii nu sunt integrabili, sunt prea adânciţi în stilul lor de viaţă pentru a adera la o societate care încearcă să îi schimbe în vreun fel.
    E departe de mine imaginea romantică a ţiganului lăutar, migrator şi vesel, şi faptul că ieri, un ţigănuş tupeist de vreo 5 ani i-a deschis uşa la maşină Domnului M şi a încercat să-i fure ceva, orice, numai de dragul de a fura, nu îmi încălzeşte sentimentele faţă de ei.

    Dar problema mea nu este cu ţiganii. Este cu ceilalţi compatrioţi ai noştri, care îi fac responsabili pentru orice rău care ni s-a întâmplat vreodată. În loc să ne uităm în ograda noastră, să vedem că mulţi dintre noi suntem corupţi într-un fel sau altul, că nu ne sfiim la furtişaguri mici, că ne bucurăm infantil când vânzătoarea ne dă rest greşit, chiar dacă ştim că ea va fi făcută responsabilă pentru lipsa de la casă, că “oricât ne plătesc ei, noi putem munci şi mai puţin”, că sistemul nostru etic este dictat de bani şi numai de bani, ei bine, în loc să vedem că e ceva fundamental greşit cu stilul nostru de a gândi şi a acţiona, noi preferăm să dăm vina pe ţigani, pentru că ei sunt cei care, deschis, aderă la un asemenea stil de viaţă.

    De aici şi exemplul dat (real 100%) cu colegii mei care nu s-au sfiit să fure, deşi nu le lipseau mijloacele să cumpere.

    Eu nu neg că ţiganii sunt o etnie imposibil de integrat în societate. Dar neg categoric faptul că ei sunt problema de căpătâi a societăţii româneşti.

    În legătură cu denumirea castei, cred că termenul ţigan poate fi folosit fără probleme discriminatorii şi îţi dau dreptate că să folosim “romul” în loc de ţigan e de o corectitudine politică tâmpă şi inutilă (va veni un post şi despre asta, poate scrii şi tu ceva? cred că ar ieşi un dialog frumos).

    Dar la nivel legal, terminologia trebuie să păstreze o anumită echidistanţă şi să nu se încarce de conotaţiile negative pe care le are un termen folosit colocvial. De aia susţin termenul de “rom” în politică. Pentru că e nou şi lipsit de istoria “ţiganului”. Şi obiectiv. Şi denumeşte o etnie, şi nu un stil de viaţă. Etc.

  3. nu stiu … poate m-am exprimat gresit …. nu am spus ca tiganii sunt neintegrabili in societate .

    am spus doar ca , acum – in momentul asta , majoritatea au un stil de viata de pus sub semnul intrebarii .

    cred ca pot fi integrati . sunt absolut sigur ca la un moment dat … se vor alinia cumva cu societatea – daca ea va mai exista . dar stiu ca va trece mult timp pana se va intampla asta . stiu ca vor trebuie sa treaca peste vreo 4-5 generatii cel putin .

    cat despre ai nostrii compatrioti …. stii bine ce parere am … asta daca ti-ai aruncat ochii pe unde scriu eu . deci .. sunt intru-totul de acord cu tine . ( si ma mandresc cu faptul ca am primit rest gresit si m-am intors dupa ce traversasem deja 2 strazi ca sa ii dau diferenta inapoi ) .

    si da … evident … problema problema … nu vine de la tigani …. vine de la noi … si de sus …. de la politica .. si .. ahh la draq … e un intreg cerc vicios in care ne invartim si ne tragem unii pe altii din ce in ce mai in jos ( nu stiu altii cum vad … dar mie mi se pare ca mergem in jos …. nu in sus ) .

    am scris la un moment dat un post despre asta … il gasesti aici : http://omudelacolt.wordpress.com/2009/03/05/tigani/ …. si pot spune cu mana pe inima ca , in principiu , am spus acolo cam tot ce aveam de spus despre ‘dilema’ asta .