Hookup culture – libertatea e o iluzie

Liberated. The new sexual revolution” e o poveste despre cum functionează oamenii sub presiunea grupului, și a fost cel mai cringe documentar pe care l-am văzut în ultima vreme. 

Filmul urmărește puști de 19-22 de ani în Spring Break în toată splendoarea vânătorii de validare, comportându-se ca o turmă de vite duse la prăsilă. Bineînțeles că degetul este îndreptat în special spre societatea care promovează sexualizarea femeii și normalizează obiectificarea, dar nu asta mi se pare demn de reținut.

Societatea în care trăim e defectă, a fost mereu, omenirea nu a inventat acum promiscuitatea, deci mi se pare o falsă problemă să ne indignăm feciorelnic pe tema asta. 

Vreau să vorbim despre presiunea grupului și comportamentul de turmă. Detest cu pasiune grupurile de oameni, probabil de aia n-am fost niciodată parte dintr-o gașcă, ci am preferat să am prieteni puțini și relații individuale cu oameni cu care am simțit rezonanță. 

În turmă, comportamentul se stabilizează la nivelul celui mai mare numitor comun. Dacă nivelul este scăzut de un membru, acolo se formează noul echilibru. Spirala e mereu descendentă, pentru că la nivel profund suntem cu toții niște putori. Dacă evoluăm intelectual sau ne dezvoltăm manierele, o facem datorită normelor sociale declarate sau a interesului, dar când suntem singuri noi cu noi, 95% facem biluțe de muci și le ștergem de cearceaf. 

Într-o turmă în care comportamentul ăsta e acceptat, ne simțim bine, suntem noi, nu mai trebuie să ne ascundem.

Doar că nu. Un grup compact e o dictatură comportamentală. Trebuie să ai atitudinea potrivită ca să te integrezi, să folosești cuvintele corecte, să simulezi interesul și să acționezi conform principiilor nescrise ale stolului. Dacă liberul arbitru e ceea ce ne definește ca oameni, mi se pare rizibil să renunțăm de bunăvoie la el din nevoia de a fi acceptați social.

Singura modalitate de a comunica real cu membrii unui trib compact este să îi scoți din mediul lor. Individual, încă există speranță pentru fiecare dintre noi. În turmă, orice comportament, oricât de deviant, este validat prin autoritatea celorlalți membri, indiferent cât de slab echipați intelectual sau emoțional ar fi, obiectiv vorbind.

Într-o cultură operată de mentalitatea de turmă, violul în grup al unei fete inconștiente, pe o plajă, în mijlocul zilei, cu sute de oameni spectatori indirecți și indiferenți la eveniment, este doar un alt eveniment ocazional. 

Avem mult de discutat cu copiii noștri. 

You may also like...

2 Responses

  1. George.s says:

    Mai e si cazul celui care se considera inferior, discriminat intr-un grup. Nu musai de catre membrii grupului, ci chiar de el. Pentru el numitorul comun pare a fi deasupra. Iar asta cred ca-l ajuta.

    • Maddame says:

      Și dacă impresia e falsă și de fapt doar aspiră spre conformism din lipsă de repere? Ce facem atunci?