Corporaţiile

Eşti responsabil pentru propriile decizii. Degeaba încerci să împingi vina pe mama, pe tata, pe mediu, pe stat, pe politicieni, pe evrei, pe homosexuali sau pe ţigani, la finalul zilei eşti singur – tu cu deciziile pe care le-ai luat şi care vor determina viaţa pe care o duci.

Şi nu, nici dacă îi laşi pe alţii să ia decizii pentru tine nu eşti scăpat de responsabilitate, pentru că la un moment dat ai hotărât să laşi controlul asupra ta unui terţ. Tot urmare a propriei decizii este. Vezi unde vreau să ajung, da?

Care-i faza cu corporaţiile?
Corporaţiile au în spate nişte oameni tare deştepţi, care ştiu să profite de faptul că la un moment dat, în viaţă, tu te joci cu gândul de a lăsa pe alţii să decidă pentru tine. Să-ţi insufle un set de valori etice. Să te facă să te simţi important într-un cerc restrâns de oameni fix ca tine. Desigur că nu contezi, dar ai senzaţia asta.

Cum ajungi acolo?

Interviul. Aici începe povestea. Încă înainte să vezi la faţă vreun angajat al corporaţiei, eşti dus într-o sală cu nişte alţi candidaţi, să dai o serie de teste. Dintre care unul este un test psihologic. Ai zice că un test psihologic nu este tocmai necesar când vrei să lucrezi într-o corporaţie, mai ales că întrebările nu sunt puse ca să vadă viitorul angajator dacă eşti cucu sau nu, sunt puse exact pentru a te încadra în anumite tipologii.

Deci alegi a, b sau c din întrebările testului psihologic. După care eşti chemat la alt interviu, în care se va discuta rezultatul. Întrebările sunt de genul
“Ai spus la un moment dat că îţi place uneori să nu faci nimic. Este pentru că îţi lipseşte iniţiativa?”
“A, nu, chiar dimpotrivă. Nu pot sta liniştit niciun pic, sunt o persoană foarte activă, dar sunt momente când vreau să meditez la viaţă etc etc etc”
Desigur că nu vei răspunde că timpul tău liber este sfânt şi dacă ai chef să zaci o zi, nu e treaba nimănui să evalueze asta drept lipsă de iniţiativă. Ai iniţiativa să zaci. Ar trebui să fie suficient.

Şi iată cum începe procesul de conformizare. Îţi dai seama destul de repede cum că dacă vrei să fii parte din corporaţie, trebuie să fii într-un anumit fel. Felul ăla sună tare bine: activ, pro-activ, optimist, creativ, cu putere de muncă, colegial, vesel, comunicativ, cu respect pentru autoritate, dar şi cu iniţiativă, spirit de echipă, bla-bla-bla. Corporaţia e un club exclusivist, mă-nţelegi, iar tu eşti mândru să faci parte din el.

Gata,te-ai angajat. Ai primul giob. După absolvire.

Spălarea pe creier.
Faza a doua, şi cea mai importantă. În primele zile ţi se flutură pe sub nasul de proaspăt absolvent imagini cu scări pe care le ai de urcat de la nivelul de junior până ajungi tătucul tuturor celorlalţi. Vizual, frumos prezentat, serviciul tău se transformă dintr-o dată în carieră*, parcă vezi cum creşti şi înfloreşti în corporaţie şi în viaţă.

Eşti fericit şi mândru. Eşti înconjurat de oameni ca tine (nici nu-i de mirare, doar aţi trecut prin acelaşi test psihologic), sunteţi parte a unei mari familii cu principii solide, numai orizontul e limita. Căcaturi din astea.

Noi muncim, nu gândim.
După care începe munca şi se petrec concomitent două chestii: unu – eşti strivit moraliceşte de superiorii tăi, care nu dau doi bani pe tine (pe bună dreptate, profesional în primul an eşti o nulitate, iar personal n-are nimeni timp să te evalueze), încolţind în tine ideea că “lasă că ajung eu în locul lor, să vezi atunci ce le fac la ăştia mici!”; doi – ţi se dă impresia unei false importanţe. Dacă vrei să pleci mai devreme într-o zi, nu zice nimeni nu, dar ţi se aminteşte că eşti parte din echipă, iar echipa este ca o familie care trebuie să treacă prin toate împreună. Spirit de echipă, ai uitat, coae? Dacă vrei să-ţi iei o zi liberă, oamenii sar în sus cum că “ce ne facem noi fără tine, eşti sigur că ţi-ai terminat toată treaba, vei avea toată ziua telefonul deschis? etc”. Ceea ce te face să ai impresia că fără tine totul se năruieşte.

Şi uite cum ajungi să ai impresia că eşti important, o rotiţă într-un mare mecanism care nu funcţionează fără tine. Ţi se bagă în fund traininguri şi cursuri, mergi în timbilding, ajungi ca prietenii cei mai buni să fie chiar colegii de serviciu. Pentru că oricum, cea mai mare parte din viaţă ţi-o petreci cu ei. E mai comod aşa.

Fiecare nou-venit vede la început chiar chestiile astea, şi le admiră respectuos – uau, cât de fain să fii prieten cu colegii de serviciu, ce chefuri, ce distracţie, ce viaţă frumoasă.

Nu, fraiere, când îţi petreci şi timpul liber cu aceiaşi oameni cu care munceşti, este pentru că ţi-ai pierdut restul prietenilor! Sau pentru că n-ai avut prieteni în primul rând!

Exact asta creează impresia unei false apartenenţe şi te leagă mental şi mai mult de corporaţie. Da, muncim mult, da, superiorii noştri se cacă în capul nostru, dar uite ce atmosferă faină e la birou!

Trezirea.
La un moment dat, ajungi să pleci mai repede de la birou într-o zi. Pe la 5-6, aşa. Ajungi acasă şi-ţi dai seama brusc că n-ai ce face. Nu ştii cum să-ţi umpli timpul liber, ţi-ai pierdut exerciţiul în a trăi în afara corporaţiei. Deci intri pe messenger şi vorbeşti cu colegii de serviciu. Sau ieşiţi la o bere.

Desigur că nu te trezeşti. La un moment dat ori te saturi de muncă şi de înghiţit căcat de la superiorii tăi şi-ţi iei câmpii (în medie, după 2-3 ani), ori intri o lună în concediu medical şi realizezi că poate, doar poate, ar trebui s-o laşi mai uşor.

Demisia. Când îţi dai demisia, de obicei îţi auzi chestii la sentiment, cum că noi am investit în tine iar tu pleci acum, când suntem pe cale de-a ne recupera investiţia. Nerecunoscătorule!
Ceea ce nu ştii de fapt este că nimeni nu mizează pe tine că vei sta mai mult de 3 ani. Trei ani e tot ce au nevoie de la tine. În primii trei ani eşti plătit relativ prost (comparativ cu următorii ani, nu cu salariul mediu pe economie), munceşti să te afirmi, eşti destul de tânăr şi neexperimentat ca să poţi fi exploatat şi manipulat după regulile din manual şi n-ai pretenţii prea mari. De ce te-ar vrea mai mult decât atât, ca să vii cu idei şi cu gura mare?
10% rămân, 90% pleacă. Ăia 10% de obicei sunt atât de convinşi de propria importanţă şi de rolul lor în corporaţie, încât în general i-ai legat aproape pe viaţă.

Asta e tot. Atât de hulitul corporatism e apanajul oamenilor tineri şi neexperimentaţi, care încă se caută pe sine. Vor să creeze ceva în viaţă, să aibă sentimentul propriei valori şi să aparţină de un grup social. Nevoi simple, care duc însă la dependenţa majoră de un sistem impersonal axat pe profit. Asta e. Bişniţ iz bişniţ.

*CARIÉRĂ1, cariere, s.f. Exploatare minieră de unde se extrag diferite varietăți de substanțe minerale, materiale de construcții etc. . [Pr.: -ri-e-] – Din fr. carrière.

You may also like...

33 Responses

  1. scribu says:

    Ca student în anul 2, sunt fix în “target-ul” acestui post.

    Mersi pentru avertizare.

  2. Maddame says:

    Ideea în final nu e să nu lucrezi pentru corporaţii, ci să nu crezi tot ce încearcă să-ţi impună. Să-ţi păstrezi personalitatea, prietenii, să nu uiţi că serviciul se termină când pleci acasă şi după aia începe viaţa.

    Căcaturi din astea care ne ţin sănătoşi şi fericiţi 😀

  3. de ce incepe viata doar dupa serviciu?! eu cred ca cine nu traieste la serviciu (in sensul sa ii placa, daca nu sa fie pasionat) si-a gresit vocatia si isi face mai mult rau persistand pe acel job decat corporatistul care ii spala creierul

    asta nu exclude sa ai viata dupa serviciu (dar nu incepe doar atunci 😉 )

    succes 🙂

  4. maniak says:

    Si cat de mult mi-am dorit eu sa devin corporatist 🙂
    La un moment dat am fost nevoit sa ma ocup de angajari in firma in care lucrez ( o firma micuta ) si analizam cv-uri. Foarte multe cv-uri veneau de la fosti angajati de multinationale . M-am mirat deoarece credeam ca prin cladirile alea mari umbla caini cu covrigi in coada si altele. De curiozitate am chemat cativa la interviu sa ma lamuresc. O parte nu au venit, o parte erau foarte slabi . Incercam sa imi dau seama cum au ajuns sa lucreze in companiile acelea .
    Am fost odata acceptat la Vodafone ( dupa 3 interviuri ) si nu m-am dus , odata am vrut sa renunt la un salariu foarte bun de la o alta companie mica doar sa lucrez la Orange ( salariu mai mic evident) insa nu am avut impulsul necesar, am mai tanjit dupa un post la Germanos insa atunci nu am fost acceptat, iar acum nu m-as face corporatist nici daca as pleca pe postul pe care sunt acum . Am realizat lucrurile spuse de tine cu ceva timp in urma, desi imi doresc ca munca mea sa faca diferenta nu imi dau atata importanta si stau linistit 🙂
    Mai am un principiu : mai bine cu mult timp liber si putini bani decat cu multi bani si fara timp sa ii cheltui .

  5. madiness says:

    O, da! Ai “stors” chintesenta mediului corporatist.
    Acum ceva vreme, pe cand murise Raluca-nu-stiu-cum, Patrick scrisese un text pe tema asta, a “sclavului voluntar si cu carte de munca”, text publicat in Saptamana Financiara, dar care a devenit viral. L-am pus si pe blogul meu; daca nu te supara, pun linkul: http://livestyle.ro/2009/10/13/ce-e-rau-si-ce-e-bine-tu-te-ntreaba-si-socoate/

  6. Pavel says:

    Asadar , trebuie sa evit companiile mari? Alea-s smechere ? Te stoarce de energie si te ia si la misto? Atunci nu merg 😀
    Acum vorbind serios , nu stiu ce-mi rezerva viitorul. Daca e sa lucrez la stat (din cauza facultatii) , atunci voi fi propriul meu sef. Explicatia: in Romania sunt 1 200 000 de functionari publici. Stii cati sefi sunt in administratie? 800 000!!! Adica eu sunt angajatul , eu sunt seful. Frumos , nu? Nu depind de niciun corporatist

  7. 4 ani jumate pe plantatie (and still counting).. de acord cu fiecare cuvant scris. cel mai trist e insa, cand ajungi sa trebuiasca sa vinzi kestii in care nici tu nu crezi, esti ca un elev nepregatit care stie ca stie doar juma’ din lectie. naspa.

  8. dan ghemes says:

    Scopul oricarei ‘intreprinderi’ e sa faca profit . Daca asta inseamna ceea ce zici tu, asta este ! Putem accepta sau nu. Totul depinde numai de noi !

    • Maddame says:

      Nu neg că o corporaţie nu e asociaţie umanitară, căz doar nici noi nu muncim din iubire de aproapele, ci pentru bani.
      Dar ca să ştii dacă vrei să accepţi sau nu, ideal ar fi să ştii la ce să te aştepţi. Ca să nu te trezeşti cu creierul neted de la săpunul extra soft folosit 😀

  9. Bezu says:

    Genial “gandul” tau. Citesc blog-uri de putin timp, 1 saptamana si asta nu pentru ca ma consider destept ci pentru ca stiu ca cei care scriu ca si tine MADDAME nu zic nimic nou. Dar ma bucur foarte mult ca exista astfel de oameni care prin “gandurile” lor expuse pe blog iau atitudine.
    Si eu am prieteni (fosti prieteni) care acum au doar prieteni cu care lucreaza. Si am avut prilejul de a-i observa si in timpul liber, acelasi tipar pus de tine mai sus.
    Dar stiu ca nu prea ai ce face, animal nu mai esti sa castige cel mai puternic fizic, ai ratiune acum va castiga cel care e mai cretz pe “greier”. Apartenenta la un grup nu o poti nega, oricum ai privi lucrurile, este una dintre cele 5 nevoi fundamentale (Maslow).
    Ideea este sa sti cat de departe sa mergi.

    Bafta in continuare si succes la scris!

  10. Razvan says:

    eh nu poti totusi generaliza, ca nu peste tot e la fel 🙂 am iesit acum 2 ani dintr-o corporatie chiar ok.
    faza cu interviul poate e privita altfel de oamenii care angajeaza. dupa ce am incercat sa fiu “de treaba” cu 2 oameni la interviu, s-a dovedit ca nu ii testasem suficient si am fost prea indulgent. si pana la urma crezi ca unei firme mici nu ii covine ca un angajat sa faca overtime neplatit?
    in rest, de acord cu tine pt multe din corporatii 🙂

  11. Dez says:

    Adevaru e ca tre sa ma simt bine ca eu, orice-as face, nu ma pot angaja intr-o corporatie.
    1. n-am facultate
    2. ajung la interviuri mahmura si nemachiata
    3. daca ma intreaba ce hobby-uri am, le spun ca nu-mi place sportul
    4. cand ma intreaba ce stiu sa fac, le zic ca nimic.

    Dar asta cu frenezia joburilor, am vazut-o in agentiile de publicitate, aia pur si simplu se transforma in Dero flori balsam, in Orange, se inchina la sutele de branduri pentru care lucreaza. Si mai au si pretentia ca ceea ce fac e artistic. Lol.

  12. Enki says:

    Ca fost coleg, inteleg exact mesajul transmis. Ai dreptate. 🙂

  13. Vlad says:

    Sunt foarte multe nuante, dar de principiu postul e fair. Ref la abordarea angajatorului, e intr-adevar un delict omisiv, in sensul ca nu se articuleaza concret pe job description ca nu prea e ok daca ai viata/prieteni/preocupari extra-curriculare (Doamne fereste sa faci poze, sa ai blog, sa citesti o carte, sa arbitrezi rugby, sau ai un small business on the side…hai bine, poti citi o carte, da’ s-o faci in detrimentul orelor tale de somn, si apoi sa ingurgitezi cantitati industriale de cafea, doar nu-ti permiti sa adormi in timpul zilei pe laptoc !!). Intr-adevar ar fi mai etic sa ti se spuna din prima “coae, e ca-n mafie: intri si nu mai iesi, sau iesi, da’ putin mort (sau in cel mai bun caz dezonorat” Sigur, ar fi mai etic…Dar in scurt timp iti dai singur seama (daca intr-adevar aveai bruma aia de cirumvolutiuni): reprimarea personalitatii, intentia de a omogeniza exprimarea, exteriorizarea sentimentelor, hell you even have to shit at the same time & in the same colour with your peers (vorba cuiva: comunismul n-a murit, s-a reincarnat in multinationale). In acest scurt timp in care totusi ai pus botu’, trocul e oarecum echilibrat, quid pro quo: ai un learning curve rezonabil, esti platit decent pt tara in care traim, si-o arzi fab prin vreo cateva trainiguri peste hotare. Reversul monedei l-ai capturat deja foarte bine. Dupa cativa ani trece efuziunea inceputului (iti dau dreptate cu 3, daca ai sarit de thresholdul asta si nu ti se pare nimic fishy probabil esti already brain-washed / brain-dead), si incepi sa vezi lucrurile intr-o perspectiva largita, work-life balance si nu numai (s-ar putea chiar sa reconsideri ce-i aia cariera pe bune). Unii o lasa mai moale, altii o lasa de tot ; desigur, sunt si cei cazuti sub hipnoza pendulului “top management positions“, sau cei fara viata care au nevoie disperata de un surogat, iar astia persista (din pacate intocmai ca spermatozoizii : milioane se zbat, unul reuseste). Dar sa nu uitam, la sfarsitul zilei performanta cere sacrificii, la modul realist . Chirurgii care au facut istorie n-au facut copii, sau daca i-au facut, rau au facut (ca nu au mai apucat sa-i vada crescand) ; si exemplele sunt numeroase. Deci corporatie sau nu, performanta se plateste ; acum cred ca depinde de fiecare ce vrea – de ce nu, si ce poate – in viata. Desigur, te “nasti” in mediul corporatist, si esti mosit cu ipocrizie. Dar cresti repede, ca si awareness ; iar de acolo, depinde daca esti facut pentru cariera (adevarata, I might add ; which might not always be the case in multinationals), pentru balance, sau pentru zacut (ca sa te parafrazez) ; I wouldn’t judge any.
    PS: first time I’ve read your blog, I’m definitely a repeat client 😉

  14. Maddame says:

    Uite, pe oamenii fără viaţă oarecum îi înţeleg că ajung să trăiască pentru corporaţie. E o nevoie elementară să simţi că aparţii de ceva. Dacă tot restul e degeaba, te agăţi de ce poţi.

    Referirea am făcut-o însă la oamenii care au viaţă, dar care, tineri şi neexperimentaţi fiind, se lasă uşor manipulaţi de promisiuni şi idealuri străine. Care ajung să-şi pună pe tavă viaţa personală pentru propăşirea corporaţiei, pentru că au personalitatea strivită prin nişte metode mai puţin decât ortodoxe.

    Dacă decizia pentru carieră, pentru performanţă sau pentru orice alt ideal este făcută de un om matur, în cunoştinţă de cauză, n-o să fiu eu aia care să-l pună la perete. În final, după cum am început, suntem responsabili pentru propriile decizii.

    (Mi-a plăcut aia cu repeat client. I lol’d)

  15. dar nu exista posturi de genul asta in romania .

  16. Maddame says:

    Înseamnă că am o imaginaţie foarte bogată, nu?

  17. nu . te bazezi pe fapte . dar nu pe fapte valabile pentru romania .

    in romania nu exista corporatii in sensul asta al cuvantului . pentru ca nu e nevoie de ele . romanul inca nu e educat . inca nu discerne . deci poate fi pacalit si fara saradele de genul asta . de fapt … astfel de sarade nu prea exista nici prin europa din ce stiu eu .

    se practica foarte mult la americani pentru ca au un alt fel de crestere . dar nu si in europa . si nici prin alte parti din ce imi aduc eu aminte .

    • Maddame says:

      Mă bazez pe propria experienţă. În România. Vezi mai sus experienţa lui Vlad. Tot în România. În condiţiile astea, cum poţi să tragi concluzia asta? Au n-ai văzut tu premisele sau ai ales să le ignori?

  18. dar ce spune vlad e diferit de ce spui tu in blog .

    in fine . nu ma contrazic cu tine . eu stiu ce stiu si stiu bine .

  19. Filosofu says:

    Eu, in mod exceptional, de data asta, nu sunt de acord 🙂 Din punctul meu de vedere – mostrele de sclavagism si bataie de joc la care sunt supusi mare parte din angajatii corporatiilor marete de pe teritorii mai mult sau mai putin mioritice, se datoreaza in proportie covarsitoare chiar lor.

    Stau peste program, nu dorm, face excese de orice tip, eroisme, si mai important decat orice: *tac*. Si toate astea pentru ca asa vad in jur si ca atare omit o etapa foarte importanta – filtrarea prin propriul sistem nervos central a chestiilor care se intampla.

    Cred ca omuletii care sunt destul de smart incat sa aduca valoare corporatiei (mai multa decat proaspatul absolvent de ASE bucuros cu bani de metrou si zacusca) si in plus, sunt destul de destepti incat sa fie constienti de valoarea pe care o aduc, nu sunt niciodata victima sistemului. Daca ceva ii nemultumeste oricum isi gasesc altceva ok, dar in principiu nu e cazul. Ca de obicei, doar gusterii pierd…

  20. Radu says:

    Doar 22 de comentarii? Intr-o tara in care 80% din forta de munca e inrolata in militie, securitate sau corporatie? Ia sa trimitem lincu, sa trezim monstruletii…

  21. maniak says:

    ei sunt prea importanti sa scrie pe bloguri din corporatii…sau au site-urile blocate 🙂

  22. DuCange says:

    “Corporaţiile au în spate nişte oameni tare deştepţi”
    MadDame,chestia asta surprinde esentialu,zic io.
    per a contrario ,oamenii pe care ii au in fata ar trebui sa fie foarte…
    Daca sunt destul de lacom si de labil psihic incat sa cred ca harnicia tantosa,ostentativa,banii veniti in urma ei ma vor face mai fericit in viata si ca fara ei o sa ajungi o epava fara un cuibusor social,atunci baietii de care vorbeai tu pot sa stea linistiti si sa duca viata pe care eu o vreau si pe care ei o au pentru ca eu nu o am.nu crezi?

  23. Maddame says:

    DuCange, mi-e teamă că nu pot să urmăresc exact ce vrei să zici.

  24. DuCange says:

    scz,am scris ‘ajungi’ in loc de ‘ajung’
    sper ca amu i bine

  25. Maddame says:

    Problema de etică este că dacă tu ești tânăr, neexperimentat și labil psihic, nu poți lua deciziile în cunoștință de cauză. Nu e problema de lăcomie, e de lipsă de maturitate. Iar când corporația profită de asta, avem un conflict.

    Și da, îi lași pe alții să trăiască viața pe care de fapt ei ți-au promis-o ție.

    În schimb, dacă matur fiind, decizi să renunți la viața personală pentru carieră și performanță, e cu totul altă problemă. Pentru că atunci știi la ce riscuri de expui și mai ales îți cunoști limitele.

  26. Filosofu says:

    Pai nu putem vorbi de societati de binefacere. Cred ca faptul ca profita o corporatie de tine e printre cele mai ok si inocente lucruri care ti se pot intampla in lipsa de discernamant / maturitate 🙂

  27. pink says:

    Obs.: nu sunt!
    Mentiuni.: s-a dat la aia cu pile!
    Nota finala: asa-l fac eu pe omega!
    Editia forceps: inca n-a iesit de la tipar!
    si acum texu:
    -deci cum zic, mie imi place gogoshilii fara gaura care arata ca niste turtele mici si pufoase;
    -serviciu’ s-a inventat ca sa nu dormi prea mult ca exista posibilitatea sa te constipi;
    -corporatiilii ie doar niste firme mai mici care s-au multiplicat pe verticala;
    -viata e pustiu’ si restu ie hamlet;
    … in principiu’ eu is bine / ai mei bine sanatosi / butelia inca merge si azorel a fugit cu capra vecinului.
    Aaaa si inca ceva:… sa-l lasam pe el sa ne explice! …
    http://www.youtube.com/watch?v=KaHhecYOnw4&feature=related

  28. Kirov says:

    Cred ca 2-3 e cam mult ! Dupa 1,5-2 deja intervine monotonia. Am remarcat ca si firmele mai mici tind sa aplice gandirea corporatista doar ca ele uita ca aceasta “filozofie” functioneaza doar daca esti o corporatie!!!

  1. 29 October 2009

    […] This post was mentioned on Twitter by Mad Dame and Mad Dame, Roxy Calinescu. Roxy Calinescu said: RT @mad_dame: Iaca adevarul despre corporatii http://www.maddame.info/2009/10/corporatiile.html […]

  2. 30 October 2009

    […] sa o critic. Ca nu prea am citit de pe blogul ei mai mult de 1 post. Da’ adevarat post. Iete cititi si voi sa stiti care e treaba cu corporatiile. Tagged with: blog • corporatii • […]