Pentru libertatea de a înjura bumbacul

Partea narativă a poveştii:

Maddame s-a transferat de pe o plantaţie pe alta acum aproximativ exact un an.

Moment în care s-a produs următoarea transformare: Maddame n-a mai putut să înjure fosta plantaţie. Adicătălea timp de nişte ani destui a trudit pe şi a înjurat cu sârg plantaţia de bumbac. După care s-a mutat pe o plantaţie de cafea, nu pentru că fosta plantaţie era mai rea, ci pentru că-i place mai mult cafeaua decât bumbacul. Brusc s-a trezit cu următoarea replică inspirată de la foştii niggeri cu care lucra:

“ce, acum te simţi mai tare şi înjuri plantaţia noastră? da ce-are plantaţia noastră? e mai bună decât multe plantaţii! uite, omul cu biciul mai stă la o ţigară cu noi! glumeşte cu noi! te dai tu mare, tu-ţi-cafeaua-mă-tii!”

De menţionat că erau aceiaşi niggeri cu care Maddame înjura cot-la-cot plantaţia veche. Deodată ieşise din grupul celor privilegiaţi şi trebuia să plece capul a admiraţie mută pentru muncile patriotice prestate de niggerii vechi. În loc să plece capul, Maddame a ridicat o sprânceană.

Concluzia filosofică a poveştii de mai sus:

De ce simt unii nevoia să apere ceva ce înfierau mai deunăzi numai pentru că deodată, vorbesc cu cineva din afara cercului lor de niggeri privilegiaţi? Adică nah, mi s-ar părea mai consecvent să înjuri bumbacul şi după ce ai terminat cu el decât deodată să te simţi stingher în jurul celor care încă îl culeg cu sârg. Pruncii mamii, e vorba de bumbac aici, nu de cercetarea cancerului sau de astrofizică.

În plus, chiar dacă îţi place bumbacul, chiar trebuie să pupi în cur plantaţia?

Mda. Uameni.

You may also like...

5 Responses

 1. One of the two says:

  Si mai interesant e sa injuri plantatia in timp ce esti pe ea, cand e evident ca e jale, si cei din jur sa zica la fel ca tine, si la manageru’ cel dragut sa dea cu limbuta, ca cica-i totusi bine… “am un loc de munca sigur”. Bloody hell, de parca nu am putea culege bumbac si in Uzbekistan.

 2. Ego says:

  Well, mie mi se pare “balcanic-serios”. Din aceiasi serie in care e ok sa iti barfesti sotia, prieteni, rude, whatever else, dar daca ii barfeste cineva pe ei e un mare afront personal 🙂

 3. Maddame says:

  Da, bine, dar e ca si cum unu’ şi-ar bârfi nevasta (proastă şi curvă) alături de tine timp de nişte ani, şi după aia, când divorţează în sfârşit de ea, nu te mai lasă să zici nimic de rău 😀

  Vezi paradoxul?

 4. Stephanie says:

  Nuuuuu, sunt mai multe cauze, care nu tin neaparat de mentalitatea romanului, ci de natura umana, in general:
  1. Apartenenta la turma (nu mai esti din turma noastra, nu mai pasti iarba noastra= esti de mare kkat si tradatoare)
  2.Ai plecat in alta turma cu oi mai mandre si mai cornute unde pasti iarba mai grasa- daca ramaneai oaie razleata fara turma, eventual fara pasune toata lumea era fericita ca putea sa-si manifeste compasiunea fata de tine, asa ii silesti sa-si manifeste invidia
  etc.

 5. Ladybird says:

  Am pupat si eu in cur plantatia cum stiu bine si ce-i de-acolo au facut in directia mea. Cind esti in interior (al plantatiei nu al curului), nu vezi destul de clar (din cauza culorii intunecate) ce se intimpla in interior.