Să fie reformă, dar să nu se schimbe nimic

Cati Andronescu le pregăteşte pruncilor de generală altă bucurie: tezele unice vor fi înlocuite cu teste de cultură generală după modelul PISA.

Ce înseamnă asta?

Pruncimea de generală nu va mai fi examinată la comentarii literare şi matematică ci va răspunde la întrebări practice. Ca să testăm cum pot ei să aplice în viaţa de zi cu zi ceea ce învaţă la şcoală.

Acuma, n-o să fiu eu aia care dă cu băţul. Dar nu pot să nu ridic o sprânceană a mirare la aceste proiecte măreţe, după ce la o minimă scormoneală internautică am aflat nu numai că România a participat la toate cele 3 studii PISA procesate până în prezent, dar şi că s-a calificat cu brio printre ultimele ţări în privinţa rezultatelor obţinute. Dintre ceva peste 60 de ţări care acoperă aproximativ 90% din economiile mondiale, carevasăzică, România este urmată la coada clasamentului numai de ţări precum Kirgistan, Quatar, Indonezia şi Tunisia.

Ca să fim mai exacţi, România s-a clasat la ultimul studiu PISA (cel din 2006) cam cum urmează:

  • Ştiinţe – a 11-a de la coadă, cu o eficacitate a învăţării care întrece numai Indonezia şi Azerbaidjanul
  • Citire – a 10-a de la coadă, cu remarca înrăutăţirii situaţiei din 2003 până în 2006
  • Matematică – aici suntem aproape genii – a 14-a de la coadă

Adică, cum vine, noi vrem să introducem o reformă care să testeze nişte aptitudini care lipsesc cu desăvârşire de la juniorul carpato-danubiano-pontic. Fără ca profesorii să-şi schimbe metodele de predare, fără o reformă gândită a materiei şi a mijloacelor de învăţare. Nu, tovarăşa Cati vrea ca de anul viitor să le dăm dracu’ de teze unice (altă tâmpenie), că tot se vede clar că n-au funcţionat neam, şi să trecem pe mirobolantul sistem PISA.

Şi uite-aşa, ardeleanca din Maddame şade şi cujetă:

  • O fi pentru că dacă Miclea, fostul Cati Andronescu la capătul de sus al Ministerului Educaţiei, a venit cu o idee de reformă, Abramburica nu se poate lăsa mai prejos şi vine şi ea repede cu alt plan mai trainic şi mai frumos?
  • O fi pentru că dacă tot am ieşit ca dracu’ la sus-numitele teste  (neaşteptat de ne-mediatizate prin presa românească, zic) mai bine le facem direct materie de examen, ca să facă micii domni Goe nişte meditaţii la PISA şi să nu mai rămânem repetenţi şi anul acesta?
  • Dar tehnicile de predare, dar materia, dar cerinţele profesorilor, dar mama lui de învăţământ care naşte numai nulităţi cu diplome, când se reformează, stimabililor?

*PISA (“Programme for International Student Assessment”)

You may also like...

1 Response

  1. carmen says:

    Sunt total dezorientata . Am un baiat care a trecut in clasa a 8-a si nu stiu mare lucru despre testele PISA. Am cautat cu disperare sa vad cam cum ar trebui sa redirectionez pregatirea lui . Dar stupoare nimic. Nici profesorii nu auu habar. Au ajuns copii nostri niste cobai la indemana oricui??? Va multumesc pentru comentariu am simtit ca nu sunt singura revoltata si indignata de ce se intampla. Daca mai aflati ceva despre stupiditatea asta pregatita ad-hoc peste noapte va rog sa ne tineti la curent. Dumnezeu sa aiba mila de noi ca de la cei care ne conduc nu prea avem ce cer. In Biblie spune despre astfel de tipuri de oameni ca “ca Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate” Si de o minte blestemata cred ca numa Dumnezeu ne mai poate pazi.
    Cu respect va urez zile mai bune pe aici prin Romania sau oriunde…