Patrioţule!

Măi dragă cititorule, tu îţi iubeşti ţara? Adică o iubeşti, aşa, cu patos şi crezi că oricine pleacă din ea e un dezertor nenorocit care îşi pierde dreptul de a mai lua în gură slova sfântă a patriei?
O iubeşti ca pe mama? Ca pe tata? Ca pe mă-sa?

I-ai rupe capul oricărui temerar care se avântă în critici subtile sau făţişe la adresa celei dintâi mume mioritice?
Te făleşti cu munţii, câmpiile,dealurile şi marea noastră? Vezi buchete de flori, diamante şi peşti când te uiţi pe hartă?
Ştii că suntem un neam primitor şi istoria noastră e plină de fapte vitejeşti. Ştii că Ştefan a fost Mare şi Sfânt şi că Mihai a fost Viteaz tare da’ i-au dat-o în gură nenorociţii de unguri. Ţi se umflă pipota când vezi clasamente în care suntem mai sus de bulgari şi urmăreşti capra vecinului cu o perseverenţă demnă de Olimpiadele Speciale.

Nu, serios, tu chiar îţi iubeşti ţara? Că eu n-o iubesc. Avem o relaţie calmă, de toleranţă reciprocă, aşa, cam cum ar fi după 30 de ani de căsnicie, când te-ai înşelat unul pe altul de câteva ori, ştii că nu te-ai iubit niciodată, ai obosit să te mai cerţi şi stai împreună de dragul copiilor. Ştiu că nu e perfectă, dar ştiu şi că m-am obişnuit prea mult cu ea ca s-o părăsesc pentru una mai tânără şi mai fâşneaţă.

Na, ne înţelegem noi cumva. Merge şi-aşa 😀

You may also like...

8 Responses

 1. Stephanie says:

  Hm, niciodata , n-am constientizat ca d’aia nu plec, dar cam asa e: am avut aventuri , dupa cum zici , cu altele, mai aranjate si mirosind a Chanel sau Dior, dar m-am intors intotdeauna la …obisnuinta , la rutina mea, cu mersul la serviciu dimineata, dand in gropi (la propriu). Cumva, patriotismul inseamna comoditate, ca sa nu zic lene… interesant punct de vedere.

 2. Sigur că da!
  Ador gunoiștile improvizate în străzile dosite din mândra capitală (în oricare din cele două și în fiecare din ele separat!); mă fascinează gardurile înălțate dinadins ca să ascundă și capra vecinului; pur și simplu „mă târâi pe jos” (vorba basarabeanului) după mojicia ușierilor, polițiștilor, pompierilor, conductorilor – mai pe scurt a „rinocerilor” (Ionesco) în uniformă.
  Da’ zeflemirea? Cum să nu apreciezi finețea discursului zeflemitor? Zău aşa 🙂

 3. Gia says:

  Eu o iubesc sincer din multe motive. Ma uit peste Prut si ma gandesc ca am avut acelasi start. Ma uit in Vest si nu vad aceleasi oportunitati. Observ un trai decent ptr oamenii simpli dar e mai greu sa pleci de jos si sa stralucesti. Stiu! Sunt atipica 🙂

 4. nu o iubesc . o respect . ceea ce inseamna mai mult decat iubire .

 5. Mad Dame says:

  Neah, nici iubire, nici prea mult respect. Așa, o lehamite bleagă. Ne știm, ne tolerăm, dar încercăm să ne ignorăm reciproc.
  Maximul de respect pe care îl primește de la mine e că nu o compar cu altele. Niciodată. Ar trebui să îi ajungă 😀

 6. sofia says:

  Nu serios, mai exista patrioti?

 7. normancboy says:

  o iubesc ca pe fosta vecina de palier. de 2,3 ori, cu prezervativ si sanatate numa bine

 1. 28 April 2009

  […] vizită pe blogul Mad Damei am nimerit această postare dedicată „patrioților” care, vorba cârcotașilor, este foarte tare, frate! Curajos și pe […]