Cum ne îmbrăcăm la birou

Am lucrat un timp pe o plantaţie de pinguini. Ştii pinguinii? Băieţei şi fetiţe îmbrăcaţi cu costum negru din poliester amestec, de regulă sacou şi pantalon drept, şi bluză albă. Cămaşă de preferinţă. Cu gulerul răscăcărat peste sacou (odios!). Ceas la mână, geantă neagră, pantofi butucănoşi fără toc, să fie comozi, monşer. Uniformă, carevasăzică.

Cei mai curajoşi purtau costum maro-căcăcios, cu cămaşă bej. Uau.

Ţinuta de pinguin merge perfect când eşti chelner. În rest, este cel mai odios mod de a te îmbrăca şi spune despre tine că faci sex de doo ori pe săptămână, de la 22.00 la 22.30 (notat în agendă), că bei Salitos când ieşi în club şi cea mai mare aventură a vieţii tale a fost ultimul tim-bilding cu firma, la Bran, unde te-ai dat în tiroliană.

Deci marele nu la alb şi negru. Şi la maro căcăcios cu bej, care e combinaţie de babă.

Recomandare Maddame! O ţinută şic pentru birou!

 1. NU poliester şi fibre sintetice! Există costume, rochii şi bluze foarte şic din lână, bumbac, in şi mătase, care îţi lasă pielea să respire, îţi mângâie formele şi se aşează frumos. Iar diferenţa de preţ este minimă, dacă nu te încăpăţânezi să cumperi articole de firmă.
 2. Renunţă la pantaloni. Te fac să arăţi grasă, sunt greu de purtat şi după o zi de muncă arată dezordonat, pentru că fac genunchi.
 3. Poartă cu încredere fuste drepte (dacă ai picioare subţiri şi frumoase) sau evazate (pentru genunchi şi glezne mai groase), până la jumătatea genunchiului, combinate cu bluze feminine din mătase sau bumbac şi pantofi cu toc.
 4. Rochiile ideale au lungimea până la genunchi şi decolteu mic, rotund, pătrat sau en-coeur. Fără expunere la ţâţe! Asta dacă vrei ca interlocutorul tău să vorbească cu tine şi nu cu cele două doamne.
 5. Sacoul. Nu înseamnă neapărat sacou la doi nasturi, cu revere mici. Există variante cu guler de tunică, cu curea în talie, în formă de A (în stilul anilor 60) etc. Poate găseşti ceva care te prinde frumos şi poate fi combinat cu rochii şi fuste diferite. Nu purta costume! Mai şic e ca sacoul şi fusta să fie asortate, dar nu uniformă.
 6. Tocuri! Tocurile nu înseamnă 12cm. Chiar şi un toc mic de 3-4 cm, subţire, îţi lungeşte optic piciorul, îţi ridică fundul şi îţi dă o postură frumoasă. Important e să nu fie pătrat şi butucănos.
 7. Dacă tot suntem la pantofi, dă-le foc papucilor cu vârful ascuţit (de vrăjitoare) sau pătrat. Arată ca dracu’. Cei mai eleganţi pantofi de zi sunt cei cu toc mediu (5-8 cm) şi cu vârful rotunjit.
 8. Negru. Negrul e culoare de mort. E cea mai mare tâmpenie să crezi că merge la orice şi că e elegant. Nu e. E facil. E lipsit de imaginaţie şi plictisitor. Dacă vrei alte culori decente care să meargă la birou, uită-te după nuanţe de gri, verde închis, crem, vişiniu.
 9. Geanta. Trebuie să fie încăpătoare, dar nu foarte mare. Ideea de femeie mică de statură (subsemnata vă salută) acoperită de un genţoi cât casa e ridicolă. Alege geanta în aşa fel încât să fie în echilibru cu statura ta. Păstrează ordinea în geantă şi nu o folosi pe post de coş de gunoi, în care arunci toate căcaturile.
 10. Machiajul. Nu ca la circ, dar nici cu faţa uleioasă şi rimelul scurs. Încearcă să arăţi îngrijit.
 11. Accesoriile: adică eşarfe, lanţuri, curele, bijuterii etc. Fii creativă. Rupe monotonia unei ţinute serioase cu o curea subţire, colorată. Poartă o eşarfă în talie, în loc de curea. Un lanţ cu un pandantiv mare pe decolteu. Aici tu ştii ce ţi se potriveşte mai bine, deci ai totală libertate, cu o singură reţinere: să nu fii vulgară.

Am uitat ceva? A, da! Uită-te la asta. Moda începutului de ani 60 este de o feminitate şi eleganţă fără cusur. Dacă vrei să te inspiri.

Desigur din seria Cum să fii o doamnă.

You may also like...

7 Responses

 1. strainulx says:

  …tii cu tot dinadinsul sa ma faci arsice …dom’le faina maddame sau mad dame ?! aici e aici?! mad made madame….cum ai zice riu, ratusca, ramurica…iar eu rica, care nvata poezia despre …rata !? maro cacacios de babe… uau ! astea s texte de mascul refulat, nu s ce sa cred…tocurile nu inseamna 12 cm ! wau..te recunosc acum…ma ntreb ce fel de toc posed?! sper ca nu …cui ! ma uluiesti in puncte si subpuncte…concluzia…fa ce vrei, cum doresti dar nu fi…vulgara ! desi e n tendinte ….am ametit deja !!!

 2. Mad Dame says:

  Ah, cele mai simpatice concluzii vin negreșit de la tine, monșer.
  Mascul refulat? Chiar dimpotrivă, femeie împlinită! Cam locvace, cam sfătoasă, dar dacă eu însămi nu mă iau prea în serios, de ce aș avea pretenții de la cei din jur?
  În final, tendințele nu mă mișcă. Vorbesc cu păcat dacă sper să le mișc eu pe ele?

 3. Stephanie says:

  Zilele trecute mi s-a sugerat ca tinuta mea nu se potriveste cu restul (o colega cu frustrari /complexe de fata batrana si NF) pentru ca nu “utilizez” culorile STAS (ma imbrac, dupa cum constat , conform sau aproape conform cu recomandarile tale). Culorile pe care le folosesc sunt bleu, bej, verde pastel, roz pal, galben pastel, am o herghelie de camasute nostime , bineanteles bumbac sau in. Croieli decente, evident, tzatzele la locul lor etc.
  Putinii barbati pe care-i detinem au apreciat in unanimitate “aparitiile” subsemnatei si ma “incred” in gustul lor.
  Maddame, stai linistita, si eu ma gadil la cur cand alerg prin iarba-1,58 m inaltime.

 4. Mad Dame says:

  Asta îmi amintește de plantația mea de pinguini. Era păcat mare să ieși din tipar, fizic dar mai ales intelectual. Îmi crește inima când văd oameni care au curajul să fie altfel 🙂

 5. strainulx says:

  …Louis Armstrong si Ella Fitzgerald…muzica soul, rhytman blues?

 6. Rin Tin Tin says:

  Ce firma era aia, Mad Dame? Zi-ne acum!

 7. Mad Dame says:

  Firmă de italian mort, desigur 😀