Deschide ochii!

Ştii sintagmele alea din revistele cu străluci: trebuie să cumperi, trebuie să-l ai, trebuie să vezi, trebuie să faci. Asta dacă vrei să fii trendi-la modă-ultra-super-cul şi alte cele.

Ei bine, varianta Maddame este că trebuie să te informezi, pentru că trebuie să ştii pe ce lume trăieşti.

Degeaba eşti tu frumoasă şi stilată dacă atunci când în jurul tău se vorbeşte despre G20, tu înţelegi că e noua formă de coenzimă anti-rid.  Vorba poetului: sexul feminin se împarte în femei  şi femele, iar diferenţa e făcută de inteligenţă şi cultură.

Deci, dacă nu vrei să ai un şoc pe la 35-40 de ani, când frumuseţea devine secundară (oricât de frumoasă ai fi, nu poţi concura cu femei care au cu 15 ani mai puţin), asigură-te că ai de oferit lumii -şi ţie- şi altceva.

Cum te informezi?

1. Citeşte în fiecare zi ziarele. Recomandare de presă Maddame:

  • Deutsche Welle: Ştiri interne şi externe de calitate, ignoră becalismele ieftine şi ştirile de senzaţie. Oamenii din spatele ştirilor sunt jurnalişti de primă clasă. Au ştiri externe foarte bine documentate, vei fi surprinsă să afli că există o lume şi în afara graniţelor noastre.
  • Financial Times: Ştiri economice, analize inteligente.
  • Business Standard: O variantă mai uşoară a ştirilor economice româneşti. Citeşte cu spirit critic, câteodată mai dau şi cu bâta în baltă.
  • Dilema Veche: revistă săptămânală de opinie, recomandată pentru inteligenţa argumentaţiei şi umorul fin. Contrar opiniei generale, nu e o revistă dedicată exclusiv intelectualilor. Eu o citesc cu plăcere, şi chiar nu-s vreo lumină.
  • Caţavencu: am încă un respect mare petru investigaţiile lor, deşi apar din ce în ce mai multe mondenele şi becalisme prin pagini. Cerinţele pieţei, ce să-i faci.
  • Cotidiene în alte limbi: FAZ (germană) şi Le Monde (franceză), după posibilităţi.
  • Vogue şi Haarper’s Bazaar: dacă vrei să ştii ce mai e nou în modă.

Toate ziarele de mai sus au ediţii on-line, deci nici măcar nu trebuie să ieşi din casă ca să ai acces la ele. E inutil să te uiţi la teveu dacă vrei să fii informat. Crede-mă, am renunţat la sportul ăsta acum mai mult de 5 ani şi nu simt nicio carenţă culturală până acum, chiar dimpotrivă.

2. Ieşi din casă!

  • Află ce evenimente se întâmplă în oraşul tău şi frecventează-le! Bine, dacă nu-ţi place teatrul sau opera nu trebuie să te duci numai ca să te “culturalizezi”. Până la urmă, sunt şi ele numai o metodă de relaxare. Dar mergi măcar odată, vezi cum e, trăieşte o experienţă diferită!

3.  Încearcă să-ţi dezvolţi un hobby!

  • Şi asta nu include “ieşitul în oraş cu prietenii” sau “cumpărăturile”. Trebuie să fie ceva care să-ţi testeze limitele intelectuale şi/sau fizice, să contribuie la dezvoltarea şi formarea ta ca om. Practică serios un sport, învaţă o limbă străină, învaţă să croşetezi sau începe un curs de dans. Fă ceva care să te diferenţieze de ceilalţi şi cu care să te identifici.

4. Învaţă să asculţi!

  • Punctul ăsta e ultimul pentru că e şi cel mai important. Obişnuieşte-te să asculţi ceea ce au de zis oamenii din jurul tău, chiar dacă ţi se pare că părerea ta e cea mai genială şi imbatabilă.  S-ar putea să fii surprinsă să afli că o opinie, deşi diferită de a ta, e inteligent argumentată şi că ai de învăţat de la omul din faţa ta. (E valabil şi pentru tine, studenţelul care stă în ultima bancă şi îşi citeşte propria lucrare de seminar în timp ce alt prost ţine referat numai pentru profesor, că alţii sunt prea ocupaţi cu ale lor ca să-l asculte…).

Cea mai bună metodă să fii în pas cu timpul e să ţii mereu ochii şi urechile deschise la lumea din jurul tău. Nu să-ţi impui mereu punctul de vedere şi să câştigi orice discuţie, de parcă ar fi un război.

Din  seria Cum să fii o doamnă.

You may also like...

4 Responses

  1. ichi says:

    True. Mi-e greu sa cred ca asta-i post scris de o femeie.

  2. Mad Dame says:

    Pot să-ți garantez că sunt 100% femeie. 🙂
    Și că e scris de mine.
    Și că nu reprezint nici pe departe o excepție, sunt multe femei care gândesc fix la fel.

  3. ichi says:

    te cred . or fi si femei care sa citeasca ziarele alea dar femei care sa taca pt a afla o opinie diferita, alea-s exceptii chiar daca-s mai multe. 🙂

  4. Mad Dame says:

    Cre’că e mai mult o chestie românească, nici bărbații nu-s mai breji :). Din ce experiențe am avut cu alte neamuri, sunt mai dispuși să asculte, indiferent de sex. Oare de aia le-o merge mai bine? 😀