Cum ne comportăm în biserică
E sezonul Paştelui şi tot românul merge la biserică, dacă nu la Înviere, atunci măcar să aprindă o lumânare pentru vii şi morţi.
E de la sine înţeles, deci, că Maddame – ghidul tău de bun simţ va genera un post despre cum să te comporţi în lăcaşuri de cult, fie ele biserici, sinagogi, moschei sau case de adunare ale bisericilor libere.
În primul rând trebuie să-ţi fie clar ce cauţi acolo. Dacă eşti
- turist – mergi la punctul 1
- enoriaş evlavios care merge la slujbă – mergi la punctul al 2-lea
- enoriaş al altei biserici, dar vrei să vezi “cum e la alţii” – mergi la punctul al 3-lea
- acolo din greşeală, tu de fapt căutai mall-ul, mergi aici.
Indiferent de ocazia cu care mergi într-un lăcaş de cult, e civilizat ca înainte să te informezi despre anumite reguli valabile şi să le respecţi. Într-o moschee trebuie să te descalţi, în sinagogă bărbaţii poartă kipa pe cap, în bisericile ortodoxe şi catolice îţi faci cruce când intri, în cele protestante nu. Un evlavios care se cruceşte spasmodic atunci când intră într-o biserică protestantă (fyi: Biserica Neagră din Braşov e protestantă) e la fel de ridicol ca un evreu ortodox care sărbătoreşte Crăciunul.
1. Dacă eşti turist: într-un lăcaş de cult vorbeşti încet şi puţin, poze se fac fără blitz pentru că blitzul poate afecta artifactele expuse, nu te îmbulzeşti să prinzi loc în faţă la vreun mormânt de sfânt (mortul cu siguranţă n-o să plece nicăieri şi-o să fie acolo şi peste 10 minute, când ajungi tu să-i faci poză). Eşti discret şi respecţi locul. Te îmbraci decent (la Vatican, intrarea în Catedrala Sf. Petru este permisă numai dacă ai umerii şi genunchii acoperiţi). Închide-ţi telefonul.
Chiar dacă ştii istoria bisericii pe ani, nu urli tare să demonstrezi ce deştept eşti tu. Nu te miri ca prostul de ce bogăţii au ăştia. Nu comentezi la adresa religiei respective.
2. Dacă mergi la slujbă: în principiu, ar trebui să ştii care sunt obiceiurile bisericii pe care o frecventezi. Încearcă să le respecţi.
Nu vorbi în timpul slujbei. Deloc. Dacă eşti ortodox şi slujba durează 5 ore, cât timp stai în biserică încearcă să urmăreşti slujba şi nu îmbrăcămintea celor din jur. Biserica e lăcaş de cult şi nu spaţiu de socializare.
Nu merge băut la biserică şi ai grijă la ce mănânci înainte. Mirosurile grele în spaţii închise sunt apăsătoare şi denotă lipsă de elementar bun simţ. Nu te îmbulzi! Regula este importantă mai ales pentru enoriaşii ortodocşi, care de sărbătorile unde se împarte aghiazmă/lumină/etc se înghesuie de parcă îi aşteaptă focurile iadului dacă nu vin acasă cu cea mai pură împărţeală bisericească. Nu eşti un creştin mai bun dacă urli “Dă-te, bă, să iau lumină!” şi îi plasezi babei din faţa ta un cot discret în firava-i osatură. Fii civilizat! E lumină pentru toţi :-).
Dacă eşti ateu sau nu crezi în religie, e dreptul tău de fiinţă gânditoare să nu mergi la biserică. Deloc. Dar dacă totuşi decizi să mergi, fă bine şi cenzurează-ţi mişto-urile ieftine. N-au niciun rost şi nu demonstrază ce deştept eşti tu. Arată numai că eşti prost crescut. Parol!
3. Dacă mergi la alte slujbe sau la concerte ţinute în lăcaşuri de cult etc: Bisericile catolice şi protestante găzduiesc uneori concerte de orgă sau de cântece bisericeşti. Se aplică şi aici regulile de la punctul 1, cu o adăugare: În biserică nu se aplaudă! Am asistat de curând la o manifestare de stupizenie când un moment muzical de genul ăsta fiind inclus într-0 slujbă religioasă, s-au găsit nişte troli să izbucnească în aplauze frenetice. Ei credeau că sunt mai speciali. Au fost…
Regula de aur: Ceea ce se face în religia ta de obicei nu se face la fel şi în alte religii. Dacă vrei să vezi cum e la alţii, informează-te înainte!
Recomandare călduroasă Maddame: Nu intra cu bocancii în credinţa semenilor tăi! Chiar dacă eşti ateu, chiar dacă eşti convins că religia ta e singura care îţi asigură drumul spre nemurire! Credinţa unui om (ca şi sistemul lui moral) ţine de resorturile lui sufleteşti cele mai intime. Frumos e să le respecţi, chiar dacă nu eşti de acord cu ele.
Sincer nu vad rostul “ghidului”… mai degraba luai o atitudine mai serioasa si faceai un ghid pentru cei ce calatoresc in afara tarii in perioada pastelui si care chiar pot sa aiba probleme daca nu respecta anumite reguli (si mai bagai si o faza cu detectorul de radar prin Bulgaria etc)
Numai bine.
Dar mola, eu sunt chiar foarte serioasă. Nu confunda tonul cu mesajul.
Dacă un sfat de bun simț ți se pare inutil, felicitări, înseamnă că ești un om complet, care nu mai are de învățat. În rest, eu habar n-am de detectorul de radar sau de probleme care pot apărea la bulgari. Mi se pare normal să scriu despre chestii pe care le cunosc. Ceea ce îți doresc și ție.