Revoltă în Moldova – cujetăm şi noi umpic?

Două chestii m-au lăsat cu gura căscată în ultimele zile. Mai ales pentru că veneau de la oameni deștepți.

Una: Basarabia-pământ-românesc, mare prostie, cum să ne unim noi cu Moldova?

Ce treabă au protestele din Moldova cu unirea cu România? Faptul că nişte pitpalaci strigă în marea confuzie “vrem să ne unim cu ţara” şi că Noua Dreaptă urla ieri la Universitate tot felul de tâmpenii nu înseamnă că e un scenariu drept de luat în seamă.Prin 90 se urla şi la noi că vrem să reinstaurăm monarhia, şi ce, îşi mai aduce cineva aminte?

Protestele din Moldova sunt în primul rând împotriva fraudei de la alegeri şi eventual anti-comuniste.

Restul e produsul unor minţi confuze şi nu merită luat în seamă, iar discuţii pe marginea subiectului sunt inutile.

Și a doua: Ce ţi-e şi cu moldovenii ăştia, tot spre Moscova au tras, nu vor cu niciun chip să se facă europeni.

Ştiţi ce? Şi dacă, prin absurd, se vor face alegeri noi, vor ieşi tot comuniştii, pentru că dincolo de orice fraude, majoritatea populaţiei rurale a votat cu ei. Iar dacă, prin marele absurd nu vor ieşi comuniştii, orientarea Moldovei tot spre Moscova va rămâne.

Pentru că nu-şi permit să fie altfel. Europa nu dă doi bani pe Moldova, şi de ce ar da! E un stat sărac, corupt până la cele mai sensibile structuri şi cu o economie agrară bazată în principal pe producţia proprie. Iar Uniunea Europeană, dincolo de orice ideologii de faţadă, e o uniune economică şi nu are niciun interes într-o ţară care nu poate asigura o piaţă de desfacere suficientă pentru produse europene.

Majoritatea relaţiilor economice moldoveneşti sunt cu Rusia, de acolo vine păpica, acolo merg exporturile.

Iar mama Rusie cere vasalitate, nu tolerează şi nu iartă. În cazul extrem, aţi văzut ce s-a întâmplat în Georgia, pentru că au îndrăznit să-i calce pe coadă pe ruşi. În Transnistria mai sunt înca trupe ruseşti pentru “asigurarea păcii”. Dacă Putin se enervează şi închide un pic robinetul la gaze, toată Europa se duce la biserică să aprindă lumânări pentru propăşirea imperiului slav.

În cazul ăsta, cum să îşi permită o ţară care nu decât un punct mic acolo unde se termină Rusia să comenteze în faţa tătucului sovietic? Păi nu primeşte marele na-na la poponeţ?

You may also like...

5 Responses

  1. Mda… Le serveşti destul de crud, dragă Maddame – adevărat, dar oarecum pe lângă ţintă. În sensul că, ce-i asta? Ne predăm, lăsăm totul baltă?

    Şi dacă orientarea spre Rusia nu ne prieşte ce ne facem? Apropo, vorbind de exporturi – peste 50 la sută sunt către ţările UE, cea mai importantă destinaţie fiind exact România. Tineretul – cei născuţi după 91 care, iată, au participat acum la alegeri, nu mai vorbesc rusa.

    Probabil, acordarea cetăţeniei “de-a valma” nu e cea mai strălucită soluţie (ca minimum, nici nu e adevărată). Un fel “legitimat” de a abandona teritoriul?! Să se salveze cine mai poate. Poate dacă nu ne-ar fi “alintat” statul român cu cetăţenii am fi stat cuminţi acasă şi ne-am fi văzut de problemele noastre. Cine ştie, poate nu mai ajungeam să votăm comuniştii la cei 20 de ani de la căderea lor în Europa de est.
    Păcat că nu avem ieşire la mare, altfel ar fi o idee să practicăm pirateria, ca-n Somalia.

    Dacă te interesează ce cred eu despre ce se întâmplă vezi “Cele două Moldove”: http://madrizen.wordpress.com/2009/04/12/cele-doua-moldove/
    şi “Memoria scurtă a moldovenilor”: http://madrizen.wordpress.com/2009/04/17/memoria-scurta-a-moldovenilor/

    Off topic: felicitări pentru blog, ai un stil pipărat da’ hazliu – cu siguranţă am să mai trec pe-aici.

  2. Mad Dame says:

    Spre apărarea cruzimii mele trebuie să spun că postul de mai sus nu este o critică a moldovenilor. Este numai o prezentare a unei situaţii din care eu nu văd prea curând ieşire. Postul se adresa în principal românilor care analizau situaţia Moldovei simplist, în alb şi negru.

    Comentariul tău m-a făcut curioasă şi am trecut pe la Institutul de Statistică al Moldovei – ai avut dreptate: Moldova exportă în UE 50% şi în ţările sovietice 40%. Pentru că balanţa comercială e negativă, m-am uitat şi la importuri: 46% din UE şi 36% din ţările sovietice. Dincolo de cifre, dependenţa de ruşi mi se pare mare.
    Mi-a mai atras atenţia următoarea chestie: din necesarul energetic, Moldova importă 97%, ceea ce susţine ideea de dependenţă faţă de Rusia.Din câte îmi aduc aminte, când a fost scandalul cu gazele şi Ucraina se vehicula ideea că Moldova are rezerve de gaz pentru exact 2 zile, adică numai ce mai rămăsese pe ţeavă. În condiţiile astea, mi-e greu să cred în posibilitatea unei rupturi diplomatice cu Rusia, sau a oricărei “insubodonări” care ar putea să întunece privirea tătucului sovietic. Orice mişcare în sensul îndepărtării de Moscova cere capacităţi diplomatice deosebite. Iar politicienii moldoveni nu cred că au interesul ăsta, chiar dacă ar avea capacităţile.

    Eu nu pledez aici pentru renunţare şi resemnare. Dar cred că înainte de a putea schimba ceva, înţelept este să analizezi situaţia la rece, cu bune şi rele.

    Mi-a plăcut articolul tău despre cele două Moldove. O situaţie asemănătoare e şi în România, avem România urbană, relativ civilizată, tânără şi destul de deschisă, şi România rurală (unde urban şi rural sunt mai mult metafore pentru modern şi vechi), a oamenilor bătrâni, neadaptaţi şi anacronici, care votează mereu împotriva schimbării, sperând că aşa vor ajunge spiritul vremii din urmă.

    În privinţa tinerilor care abandonează teritoriul, lucrurile nu sunt atât de sinistre. Faptul că pot vedea “cum e la alţii” le oferă o deschidere mai mare, îi luminează şi îi ambiţionează. Alţii nefiind aici românii, noi chiar nu cred că suntem vreun model de civilizaţie şi prosperitate 🙂

    PS. Mulţumesc pentru apreciere şi pentru comentariile inteligente. Te mai aştept pe aici.

  3. Mad Dame, respect! Când am folosit cuvântul „crud” mă refeream la verde, nemestecat, necopt – la „cruditate” și nicidecum la „cruzime”. Chiar am regretat că ai trecut la tonul sobru. În fine…

    1) Rusia și gazele. Fosta speakeriță a parlamentului moldovean (comunistă) a făcut la timpul său o remarcă: „toți știu de unde ies gazele” 🙂 Adevărul e că pentru gazele care „ies” din Federația Rusă achităm prețuri europene, adică stăm nici mai bine, nici mai rău decât multe din țările din UE.

    2) Abandonul teritoriului. E sinistru. Nu în cazul tinerilor care-și fac studiile la Harvard și nici, barem, a celora care merg în vest într-o formulă legală gen work&travel. Mă refer la 50% din migranți care merg la Moscova și se mai întâmplă să și fie omorâți pe-acolo (cumnatul unui prieten de-al meu). Or fi astea cazuri particulare, dar ținând cont de starea de ilegalitate în care se află mulți din ei, îmi închipui că la puțini le pasă de drepturile lor. N-o fi având sărmanii alte soluții și e trist.

    …Dar îmi amintește fix de o poveste rusească în care vulpea s-a cerut în ospeție la iepure după care l-a dat afară din casă. Același lucru și cu moldovenii noștri – parcă ne-ar mâna afară din casă. Oare cum se termina? L-a adus apoi iepurele pe cocoșel și împreună au alungat-o pe vulpe. Cocoșelu’ urmând să fie UE, dar nu e. 🙁

  1. 9 April 2009

    […] Ca să vezi… […]

  2. 14 May 2009

    […] Ca să vezi. […]