Revoltă în Moldova

Tocmai ce terminam un post despre Moldova când am citit de revoltă.

Detalii  aici. Scrise de Vitalie Călugăreanu, corespondent din Moldova pentru Deutsche Welle.

Mie mi-e milă de puştii ăia care protestează. Sunt tineri, doamnă, tineri, idealişti şi încă mai cred că pot schimba ceva. Săracii.

PS. Nu mai folosiţi, monşer, denumirea de “revoluţie”. E revoltă populară. Ultima revoluţie validă a fost Revoluţia Franceză din 1789. Parol. După ea s-a născut burghezia, s-au schimbat mentalităţi şi repere culturale.

De atunci numa’ revolte. Oameni cu furci şi coase. Poate au schimbat nişte conducători, bine, dar în final nix, nada, zero. Acelaşi căcat dar de data asta cu fundiţă. Ceea ce s-a întâmplat şi la noi în 89 şi tare mi-e că se va întâmpla şi la moldoveni. Revoltă populară, carevasăzică.

LE: Mai citeşte şi asta.

You may also like...

5 Responses

 1. Bogdan says:

  Si totusi, evenimentele din 12.89 sunt descrise, dpdv istoric, drept revolutia romana.

 2. Mad Dame says:

  Da, aşa e. Cred că pentru că a fost parte dintr-o mişcare mai mare care a dus în final la căderea Cortinei de Fier. În 89 au căzut majoritatea regimurilor comuniste din Europa.

  Poate de aia…Poate a fost şi documentarea istorică mai subiectivă.

  Ai altă teorie?

 3. Bogdan says:

  nope.

 4. Nicole says:

  Bine ar fi sa se repete si in R.Moldova ceea ce s-a intamplat in Romania in ’89.Nu se mai poate asa! Suntem unicul stat din Europa unde mai exista comunism.E o bataie de joc ingrozitoare in tara,oamenilor le sunt incalcate drepturile…Nu stiu la ce va duce toata “revolutia” asta,dar sper ca la mai bine,caci daca nu castigam acum suntem pierduti!!!! 🙁

 5. Mad Dame says:

  Nicole, eu sper să se întâmple ceva. Dar tare mi-e că schimbarea e mai grea în Moldova decât a fost în România, unde a avut loc în paralel cu căderea comunismului în întreaga Europă de Est. Au trecut 20 de ani de atunci, structurile sunt mai rigide și orice schimbare mai dificilă.